SOLAR PANELS

Solar Panels on Shed Roof
Location and Setting

Johanna Street Early Learning Centre is centrally located in the heart of Jimboomba; peacefully rural, situated on 28 acres with cows, alpacas and chickens. Kangaroos and hares are also occasional visitors. The car park is surrounded by gardens and within the property there are ponds and dams which encourage birdlife including ducks, pelicans, ibis, herons, cormorants and moorhens.

Buildings

Centre 1 - Architecturally designed with modern fixtures and fittings. The rooms have nine foot ceilings which add to the spacious feel of the rooms. The five metre wide verandahs offer shade for outdoor eating, play and also help to keep the classrooms cool. Each room is air conditioned, has fans and a louvered window in the ceiling to allow hot air to escape when necessary. Touches of bright happy colours are used throughout the interior and exterior, yet are in keeping with the natural environment in which the Centre is located. 

Centre 2 - Classrooms have either high ceilings or cathedral ceilings with industrial ventilators to help draw in the fresh air from the outside and release the heat. Each room is air conditioned and has fans and windows. The rooms have been repainted and have feature walls. The verandah stretches the length of the building and extra steel roof structures have been added, along with concreted floors to ensure there is plenty of shady space for outdoor eating and playing. A large facade added to the front of the brick building to reduce the heat inside , has been painted in the same colours as Centre 1.

Equipment

Both centres are well equipped with plenty of outdoor equipment and classroom resources. Musical instruments, science equipment, computers and tablets are some of the resources available in our Multi-function room. Our centre

Friendly, Enthusiastic and Qualified Educators

The owner is a Qualified Registered Teacher and our Director holds an Advanced Diploma. All Lead Educators are qualified, holding either an Advanced Diploma or Diploma and all Assistant Educators have a Certificate III, Diploma or studying towards their Diploma.

Playgrounds

Centre 1

The playground is split into a top and bottom level. The top level has two playgrounds and both have sandpits. Seven large shade sails adjoin the wide verandahs to provide adequate shade during outdoor play.

A bike track weaves around the large playground, passing our "forest" before dipping under one of the two tee-pees. The timber tee-pees can be accessed via a ramp or climbing net and are joined with a bridge. A viewing deck hangs over the bottom area of the playground capturing the view of our paddock, driveway and the street.

To enter the bottom level the children can take one of three routes. Two slippery slides offer the fastest exit from the top level. A gate on one side of the yard allows the children to negotiate the grassy slope, trees and gardens down to the mud pit. The path on the other side of the yard offers a nature walk taking them past the first climbing walls, through a tunnel under the viewing deck. The children can then choose to either continue along the path to the second climbing wall or take a bush walk to the mud pit.

A separate "quiet area" can be accessed by all age groups. Surrounded by gardens, the middle of this yard has a very large sandstone rock from our property and is great for climbing. It is also a lovely place to sit. This area will be called the "Dadirri Garden" (dadirri is an Aboriginal word for "deep listening").

The smaller yard also has a small bike track.

Centre 2 - Renovated

The "quiet area" overlooks the large nature paddock and boasts a beautiful Tipuana tree the children can climb. Logs and large sandstone blocks are often used as balancing beams but also make great seating for group classes.

The Centre has several playgrounds all with trees and natural grass. The large playground has a vegetable garden with two mulberry trees which feed the silkworms each spring. There is a timber cubby-house with a rope bridge leading to the Bali Hut. A climbing fort with a fireman's pole, rock wall and slide is covered by a large shade sail and a second, larger slide is located near the bottom sandpit. The large sandpit on the hill also has challenging climbing equipment.

The sandpits along with the bike yard, are fully covered from the hot summer sun and in wet weather the large bike yard is a valuable undercover play area.

Ecologically Conscious

Hundreds of trees have been planted throughout the grounds including Gum trees for future koala habitat. Nesting boxes for birds and possums have been placed in native trees. In 2012 the classrooms cared for tadpoles until they grew into baby frogs and were then released into the ponds.

Solar power has been connected to two buildings helping to reduce our carbon footprint.

Each classroom has recycling bins, encouraging the children to recycle their empty lunch packaging and give their food scraps to the resident animals.

The Centre uses only bio-degradable products for cleaning.

Administration is striving to reduce its environmental impact by reducing paper usage - emailing statements, newsletters and notices and reusing paper whenever possible for printing, notepaper and classroom scribble paper.

Family Owned and Managed

Onsite owner/Managers with 40 years’ business experience. Irene is a Qualified Teacher, who oversees the running of the Centre. Mike maintains the buildings, playgrounds and larger grounds surrounding the Centre. They have lived locally since 1980.